Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een populair gebied voor een vakantie in eigen land, waar je fantastisch kunt wandelen en fietsen. De streek wordt gekenmerkt door een glooiend landschap en fraaie natuurgebieden te midden van sterk verstedelijkte gebieden. Je vindt er uitgestrekte fruitboomgaarden, prachtige heuvellandschappen, grote landerijen en pittoreske dorpjes. Het landschap van Zuid-Limburg is zo afwisselend, dat je nooit uitgewandeld raakt. Wij hebben 10 mooie wandelroutes in Zuid-Limburg voor je op een rijtje gezet. Wandel langs de oevers van de snelst stromende rivier van Nederland, door typisch Zuid-Limburgse dorpjes en geniet van schitterende uitzichten over het befaamde heuvellandschap. Lees hier alles over de 10 mooiste wandelroutes van Zuid-Limburg.

Wandelroute kasteel Elsloo

Stap zó het Bunderbos in en maak een korte of fikse wandeling. Het lintvormig hellingbos tussen Bunde en Elsloo is zo’n 6 kilometer lang. Onderweg ziet u vele bronnen, beekjes en watervalletjes, intieme inkijkjes in de natuur en prachtige vergezichten. Misschien komt zelfs de ijsvogel op uw pad. Lees meer over deze wandelroutes.

Wandelroute Geuldal Epen Valkenburg

Het Geuldal is een natuurreservaat en groot dal in Zuid-Limburg. Dwars door het Geuldal stroomt de rivier de Geul door een prachtig landschap tussen met name Epen en Genhoes bij Valkenburg. De rivier heeft een verval van 250 meter over 56 kilometer, waardoor de Geul de snelst stromende rivier van Nederland is. Tijdens de wandeling door het Geuldal geniet je van hoogteverschillen en een variatie aan natuur en cultuur. Je wandelt er over weilanden, kerkpaden en natte graslanden. De route voert je langs vakwerkhuizen, heggen en hoogstamfruitbomen. Tijdens de wandelroute heb je kans om (sporen van) de bever te zien. Je hebt de grootste kans om ze te spotten als je let op de knaagsporen aan de onderkant van de bomen langs de Geul. De wandelroute is zo’n 6 kilometer lang en start bij de parkeerplaats in het centrum van het dorpje Epen, waar je de kerk van Epen passeert. De wandelroute is gemarkeerd met rode paaltjes.

Wandelroute Sint-Pietersberg

Een berg in Nederland? Ja, die is er! De Sint-Pietersberg is hét icoon van Zuid-Limburg. Vroeger werd er mergel uitgegraven, een doorn in het oog van natuurbeheerders, maar dankzij de inzet van Natuurmonumenten is daar in 2018 een einde aan gekomen. De natuur heeft meer ruimte gekregen en vandaag de dag is de Sint-Pietersberg een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Sinds een paar jaar is de berg en zijn omgeving dan ook geliefd bij wandelaars. Over de Sint-Pietersberg loopt een gelijknamige wandelroute van zo’n 11 kilometer, waarbij je door de natuur en langs de cultuurhistorie rond de groeve wandelt. Tijdens de wandelroute kun je genieten van mooie vergezichten over het Jekerdal en Maastricht. Je passeert vlinderrijke kalkgraslanden en je maakt kans om de grootste uil van Europa – de oehoe – te spotten. Deze leeft op de Sint-Pietersberg en kan tot wel 75 centimeter groot worden met een spanwijdte van 1 meter 80! Nog een bezienswaardigheid op de route is Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. De wandelroute begint bij Fort Sint Pieter en is goed aangegeven met rode paaltjes.

Margraten-route

Tijdens de Margraten-route van ca. 8 kilometer zie je Limburg zoals je het van de foto’s kent. Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorpje Margraten heb je een schitterend uitzicht op het befaamde heuvellandschap. De wandelroute brengt je door de hele omgeving, in het bijzonder naar het plaatsje Ingber. Ingber is een buurtschap van Gulpen en wordt gekenmerkt door holle wegen en vakwerkhuisjes. Het startpunt van de wandelroute is het Burgemeester Ronkersplein in Margraten. Hier kun je eenvoudig parkeren en vanaf de parkeerplaats kun je vervolgens de rode paaltjes volgen om de route te lopen. Het dorp is tevens het eindpunt van de route, waar je jezelf na de wandeling kunt belonen met een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai of simpelweg een verkoelend drankje op het terras.